SYDSVENSKA DAGBLADET

4 januari 2010

Maya Eizin Öijer: “Klimatet har blivit mer kulturfientligt”

Maya -indianerna påstår att en historisk era tar slut år 2012. Vissa tror att det betyder jordens undergång. Därför bad Sydsvenskan fem andra major om lite gladare perspektiv på det årtionde som kommer. I dag: konstnären Maya Eizin Öijer.

Andreas Ekström

Bild: Foto: Bruno K. Öijer 

Vad ska du göra med 10-talet?
– Jag ska fortsätta med min konstnärliga verksamhet. Man ska egentligen inte uttala sig om projekt man vill göra och som ännu inte är förverkligade. De blir sällan utförda. Det intressanta med framtiden är ju att man aldrig kan sätta upp regler för den. Det enda jag kan säga är att jag har flera projekt på gång som jag väntar mig mycket av. Jag kommer nog att fortsätta göra stora bilder där jag blandar foto med måleri. Bilderna jag gör är ofta flera meter höga och långa. En utställning tar ett år eller två att göra så jag kommer att ha fullt upp med att utföra det jag föresatt mig.

Vilken roll spelar ett decennieskifte för dig? Tänker du på ditt liv som åttiotalet och nittiotalet och så?
– Jag delar inte in tiden på det sättet i så långa svep. Decennieindelningar är bara något som akademiker sysslar med och har ingen relevans till verkligheten. Tiden är bara en konstruktion.

 Kommer världen att bli en bättre eller en sämre plats? 
– Det blir väl både och. Det ser mycket mörkt ut. Förhoppningsvis kommer de bra krafterna att samla sig till motangrepp och vinna mark. 

Vilken av dina svenska kolleger kommer att gå från lovande till superstjärna? 18
– Jag skulle kunna nämna flera men Jacob Dahlgren är en konstnär som jag tycker är intressant. 

Och vad kommer du att minnas från det årtionde vi lämnar?
– Kulturklimatet har hårdnat och blivit ytligare och mer kommersiellt inriktat. Samtidigt är jag glad åt att det finns de som har integritet nog att kämpa mot fördumning och de mediala marknadskrafterna. Jag anser att konstnärernas villkor har försämrats det senaste decenniet. Att klimatet blivit mer kulturfientligt. 

Maya Eizin Öijer

Maya Eizin Öijer är född 1956. Hon har uppmärksammats för sina blandtekniker av måleri och foto, och för sina samarbeten med sin make, författaren Bruno K Öijer. Hennes senaste separatutställning Förlorade Ögonblick/Lost Moments visades 2009 på galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm och nyligen på Galerie Leger i Malmö.